Bonelli Blog’dan herkese merhaba! Bu yazımızda sizlere ekşi mayadan ve ekşi mayanın faydalarından bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!

Ekşi Maya Nedir?

İnsanoğlunun çeşitli tahıllarla suyu karıştırıp pişirerek başladığı ekmek serüveni, M.Ö. 1800 yıllarında Mısırlıların ekmek hamurunu bekleterek tesadüfen mayalı ekmeği keşfetmesiyle büyük bir değişim yaşamıştır.

Ekmek artık daha lezzetli, daha geç bayatlayan, daha faydalı ve değerli bir ürüne dönüşmüştür! Mayalı ekmek zamanla Akdeniz ülkelerine ve sonra da Avrupa ülkelerine yayılır.

Mayalı ekmeği bu denli harika bir ürüne dönüştüren ekşi maya, çeşitli bakteri ve mantarlardan oluşan canlı bir organizma topluluğudur. Bu organizmalar un ve sudan beslenirken, bizim için sindirimi zor olan maddeleri de sindirerek çoğalır, CO2 salınımı yapar ve hamuru kabartırlar. Gözenekli ve yumuşak bir doku oluşur. Böylece sindirimi kolay, lezzetli ve sağlıklı bir besin elde edilir. Bu süreçte oluşan asidik maddeler ve ekşi kokusu sebebiyle ekşi maya adını alır.

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları

  • Herşeyden önce probiyotiktir. Yani yaşayan bir ekmek!
  • Tamamen doğaldır,
  • Uzun süre tok tutar ve az tüketilir,
  • Uzun süre taze kalır,
  • Kendine has bir lezzeti vardır,
  • Glisemik indeksi düşüktür,
  • İçindeki laktik asit, vitamin, mineral, protein ve nişastanın daha kolay sindirilmesini sağlar.

Bonelli’nin Ekşi Mayalı Ekmekleri

Bonelli’de kendi AR-GE mutfağımızda geliştirdiğimiz ekşi mayamızla sağlıklı ve lezzetli ekşi mayalı ekmekler üretiyoruz. Aşağıdaki ekşi mayalı ekmekleri şubelerimizde bulabilirsiniz.

  • Kastamonu Ekmeği
  • Rustik Ekmek
  • Kare Tam Buğday Ekmeği
  • Köy Ekmeği
  • Siyez Ekmeği
  • Yayla Ekmeği
  • Pide
  • Çavdar Ekmeği