Bonelli
Ekmeğin Tarihi
Ekmeğin tarihi medeniyetlerin tarihi kadar eskidir. Ekmek, insanoğlunun bilinen en eski ve önemli gıda maddesidir. Genel kabule göre, ilk insanlar su ile ıslatılmış ve kendi haline bırakılmış buğday kırmasında gözeneklerin meydana geldiğini görmüşler ve gözenekli kütleyi sıcak taşlar üzerinde pişirdikleri zaman tad ve lezzetinin iyi olduğunu anlamışlardır. Bu farkındalık sonrasında çeşitlenen ekmek, yavaş yavaş toplumlar arasında yayılmıştır.
Mayanın tesadüfen bulunmasının ardından beyaz ekmek soyluların ve sarayın simgesi haline geldi. Zenginlerin ve soyluların rağbet ettiği bu mayalı ekmekler o kadar değer kazandı ki, Eski Mısır’da bu ekmekler para yerine bile kullanılmaya başlandı. Mısır’dan Roma’ya ve ardından Batı Avrupa’ya yayılan mayalı ekmek, son asırlarda hemen bütün dünyada sofralarda yerini aldı.
Bonelli
Ekmek Bilgileri
Ekmek, buğday unu, mısır, çavdar ve arpa gibi tahılların unlarıyla da yapılabilir. Maya, katkı maddesi, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve hamurun belli bir süre mayalandıktan sonra pişirilmesi ile elde edilen temel bir gıda maddesidir.
Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde, beslenme açısından büyük öneme sahiptir. Günlük enerjimizin ortalama yüzde 44’ünü, yani neredeyse yarısını, sadece ekmekten alıyoruz. Dolayısıyla ekmeğin kaliteli, besleyici, hijyenik olması ve değerinin bilinmesi çok önemli. Özellikle posa ve vitamin yönünden zengin çavdar, kepek, tam tahıl unundan yapılan ekmekler tüketilmelidir. Tam tahıllı ve çavdar ekmekler içerdikleri kompleks karbonhidratlarla kan şekerini ve kan yağlarını dengede tutar.